MTÜ Mondo: Kaks südamlikku lugu

MTÜ Mondo on erinevates maailma kriisipiirkondades humanitaarabi andnud juba 10 aastat. Mondo keskendub haridus-, meditsiini- ja WASH (vesi ja sanitaartingimused) klastritele. Hetkel anname humanitaarabi Ukraina sisepagulastele ning Süüria pagulastele, kes on põgenenud Jordaaniasse, Liibanoni või Türki.

Mondo eesmärk on kasvatada humanitaarabi andjate võimekust Mondos endas ja Eestis laiemalt. Et katastroofidel ja vaesusel on otsene seos, ohustavad loodusõnnetused ja muud kriisid arengukoostöös saavutatud edu. Tahame tulevikus arendada erinevaid riskide maandamise ja katastroofide ennetamise mudeleid ning kiirreageerimise plaane nendes piirkondades, kus Mondol on arengukoostöö programmid, eelkõige Ghanas, Keenias ja Afganistanis.


Siin on kaks lugu peredest, keda me eelmisel aastal humanitaarabiga aitasime:

Yara lugu:
MTÜ Mondo aitab Tahaddi keskusega koostöös abistada Liibanonis kõige haavatavamaid inimrühmi.

Yara on 30-aastane ja tal on 5 tütart. Pere saabus Liibanoni 2016. aasta lõpus, põgenedes Süüriast tühjade kätega. Yara mees on kadunud. Tahaddi abikeskus on neile pakkunud mitmesugust tuge: näiteks õpivad kaks tütart keskuses lugema ja kirjutama ning keskus varustas nad saabudes hädavajalikuga. Yara üks tütardest kannatab teravalt sõja ja ISISe okupatsiooni all kogetu tõttu ning kardab senini kodust lahkuda. Mondo toetatud psühhosotsiaalse toe programm on oluline abi kogu perele peale elu mässuliste ja äärmuslaste võitlustandril ja võimu all, hiljem valitsusvägede pommirünnakute käes. 


Ema, kelle lapsed on pidanud nägema inimrööve, lähedaste hukkamisi, pommiplahvatusi ja inimeste smuugeldamist, sõnab: “Tahaksin Süüriasse tagasi, kuid pean mõtlema oma lastele. Meie põlvkonnaga on kõik läbi, meil pole enam tulevikku. Kuid mu lastel on. Me peame neid harima. Soovin, et neil oleks kõik, mis minult ära võeti. Hirm ja traumad, mille nad on pidanud läbi elama, tahan, et need kaoks ja nende elud paraneksid, Ma loodan, et neil on tulevik. Ma olen nii õnnelik, et Tahaddi meid aitab, eriti et lapsed saavad käia koolis.”


Mahmoudi lugu

Mahmoud elas Süürias Hassakehi piirkonnas tavalist elu, teenides piisavalt, et perega hästi toime tulle. Kui sõda lahti läks, kukkus pomm otse tema tädi majale ja kaksteist Mahmoudi sugulast said korraga hukka. Pere otsustas Liibanoni põgeneda. Mahmoud kuulis Bekaa orus vabanevast autojuhi töökohast ja oli teel läbi rääkima, kui sai autolt löögi. Õnnetuse põhjustanud juht põgenes ning Mahmoud leiti teadvusetuna teelt. Ta viidi raskelt vigastatuna haiglasse, kuid operatsioon ei õnnestunud ning kordusoperatsiooni eest tuli tal võtta 2000USD suurune laen. Vigastuse tõttu lootus tööd leida aina kahanes ning pere olukord muutus meeleheitlikuks.

Nad kuulsid Hay El Gharbeh’I slummist Beirutis, kus elamispinnad olid kuulu järgi taskukohasemad. Teel tõi tema naine ilmale neljanda lapse. Pere leidis eest geto, kus kehvemgi elamispind maksis 200USD kuus. Pere jäi võlgade tõttu sõna otseses mõttes nälga. Tahaddi sotsiaaltöötaja Rana nägi Mahmoudi tänaval istumas ning ootamas oma abikaasat, kes oli läinud poodi, et paluda toidujäätmeid. Keskus otsustas anda oma parima, et mees arstiabi saaks ning viimaks leiti Punasest Ristist arst, kes opereeris Mahmoudi jalga. Kuigi halvasti kokku kasvanud luu tuli uuesti lahti murda ja kokku kruvida, on arstid nüüd optimistlikud, et mees saab tulevikus taas kõndida. Tahaddi keskus seisab selle eest, et aidata perel toime tulle, kuni mees taas omil jalgadel seista suudab. Annetuste abil korjatakse perele toidukuponge ning lapsed saavad keskuses mitteametlikus koolis hädasti vajalikku haridust.

MTÜ Mondo aitab Tahaddi keskusega koostöös abistada Liibanonis kõige haavatavamaid inimrühmi.

Garage48 Tech for Humanity häkatonil otsime uudseid tehnoloogilisi lahendusi, et aidata sõja tõttu kannatavaid peresid nagu Yara ja Mahmoudi omad.
Liitu sündmusega, et anda nende probleemide esiletoomisele oma panus:

https://www.xing-events.com/G48Tech4Humanity.html

You may also like

Inspiring Garage48 Tech for Humanity
Garage48 Tech for Humanity was an inspiring & sensational event with only good vibes in t...
Read more →
World changing ideas at Garage48 Tech for Humanity
The Garage48 Tech for Humanity kicked off yesterday night with a room full of inspiring peopl...
Read more →