Garage48 elamused ja ekspositsioonid tõi tähed taevast, raputas ja pani nostalgitsema - võitja on TARTU TÄHETORN!

Garage48 elamused ja ekspositsioonid esmakordne ning eksperimentaalne häkaton tõi Tartusse SPARK HUBi ja SPARK Makerlabi ruumidesse seaduspärasusi ja nähtusi selgitavaid füüsilisi prototüüpe ehitama elektroonikud, mehhatroonikud, disaineritest meistrimehed, tarkvaraspetsialistid ning leidurihinged, kelle seas olid nii gümnaasiumiõpilased, tudengid kui tegevspetsialistid ning eksponaatide meistrid muuseumitest ja teaduskeskustest. Reede õhtul esitleti 12 ideed, millest 8 kallal häkkima asuti. Kõigi 8 tiimide kindlameelse töö tulemusena valmisid pühapäeva õhtuks eksponaadid, mis pakkusid nostalgilisi, raputavaid, lõbustavaid ja harivaid elamusi nii häkatoni kaasosalejatele kui ka finaalis kaasaelajatele.

Häkatoni võitis Tartu Tähetorni tiim, kuhu kuulus ka 2 osavat gümnaasiumiõpilast. Plaan on ürituse jooksul valminud eksponaat muuta Tartu Tähetorni püsinäituse osaks ning pakkuda külastajatele maja arhitektuurilist geeniust läbi interaktiivse maketi kogeda . "Need viimased 48 tundi olid üle ootuste vahva võimalus vormida oma suurema ettevalmistuseta idee toimiva tulemuseni, ja veel milliseni! Juba ootan järgnevatel nädalatel Makerlabis tegutsemist, et arendada maketist üks tähetorni püsinäituse osa," sõnab idee omanik ja projektijuht Saale Tartes häkatoni võidu järel. Valminud prototüüpidest kaks - Tebo ning Võlupeegel - saavad püsieksponaatideks SPARK Demo keskuses SPARK HUBis. Tark Tartu eksponaat, mida kavandatakse Ahhaa keskusesse sai 48 tunni jooksul suure tõuke valmimise suunas ning hakkab samuti teaduskeskuse külastajatele elamusi ja kogemusi pakkuma. Tartu Mänguasjamuuseumi initsiatiivil valmistatud Julm Kana saab nende püsiekspositsiooni osaks ning Juku 3000 jätkab samuti tööd Tartu Mänguasjamuuseumi eksponaadiks kujunemiseks.

Garage48 elamused ja ekspositsioonid häkaton sai reaalsuseks tänu Haridus- ja Teadusministeeriumi, SA Eesti Teadusagentuuri, Tartu linna, Hasartmängumaksu Nõukogu, Kultuurkapitali ja SPARK HUB’i finantseeringule ning SPARK Makerlabi, Ahhaa Teaduskeskuse, sTARTUp HUB’i, Futuruumi, sTARTUp Day ja Farnelli toetusele.

Kogu häkatoni vältel oli valmisolekus SPARK Makerlabi tiim, kes koordineeris kohapealsete masinate ja materjalide kasutamist ning aitas tiime oma teadmiste ja oskustega. Suur tänu nendele maagilistele inimestele - Tarvo Metspalu, Uku Püttsepp, Magnus Otsa, Gregor Randla, Karl Põder ja Katrin Nigumann.

Prototüüpide valmimisele aitasid kaasa mentorid Kaido Reivelt (Tartu Ülikool), Andres Kuura (Ahhaa teaduskeskus), Martin Melioranski (Eesti Kunstiakadeemia), Madis Vasser (Futuruum), Indrek Rebane (Hedgehog), Alo Peets ( Tartu Ülikool), Rainer Paat (Skype, RCSnail). Aitäh, et leidsite aega ja tahtmist oma teadmisi ja oskusi jagada!

Häkatoni vingesse ja kõikvõimsasse organiseerimistiimi kuulusid projektijuht Anu Piirisild, Tarvo Metspalu, Uku Püttsepp ja Pille-Riin Saarse SPARK Makerlabist, Kadri Kõivik SPARK HUBist ning Marili Vihmann sTARTUp HUBist.

Aitäh kõigile osalejatele, žüriile ja kaasaelajatele!

Nüüd aga Garage48 elamused ja ekspositsioonid võitjate juurde!

VÕITJA - Tartu Tähetorn kui teadusinstrument

Auhind: SPARK Makerlabi kasutuspäev koos mentorlusega + sTARTUp Day 2017 piletid kogu tiimile.

Tähetorni makett toob maja arhitektuurilise ülesehituse ja nutikuse kui teadusinstrumendi inimeseni ja võimaldab seda läbi eksponaadi kogeda.

Tiimiliikmed: Saale Tartes (leidurihing), Andres (Jaan Poska gümnaasium / osav abiline), Martin (Jaan Poska gümnaasium / osav abiline), Anna Libahunt (insener), Silver Muru (insener).


II koht ning parim elamus - VR Must Kast


Auhind: SPARK Makerlabi kasutuspäev koos mentorlusega ning Ahhaa Teaduskeskuse ja Teadlaste öö poolt kutsed teadlaste öö festivali peole.

Masin/ruum, mis võimaldaks kogeda maksimaalset virtuaalreaalsuse kogemust.

Tiimiliikmed: Ats Kurvet (leidurihing ja VR arendaja), Liis Kuusik (mehhaanik), Martin Ernits (mehhatroonik), Gunnar Mändmets (mehhatroonik).


II koht ning märkimisväärne missioonitunne - Juku 3000

Auhind: Ahhaa Teaduskeskuse ja Teadlaste öö poolt kutsed teadlaste öö festivali peole.

Muuseumieksponaat, mis on tänapäevastest komponentidest koostatud arvutisüsteem ja pakub kuni 30 aasta taguse arvutimängu mängimise kogemust.

Tiimiliikmed: Märt Põder (Wikimedia / Tartu Häkkerikoda / leidurihing), Hain Zuppur (Võru Gümnaasium / riistvara & disain), Liis Reha (Tartu Mänguasjamuuseum / teadur & kuraator), Peeter Virk (Tartu Jaan Poska Gümnaasium / tarkvara & häkkimine), Harald Smirnov (Tartu Kutsehariduskeskus / tehnik & õpilane), Helena Grauberg (Tartu Mänguasjamuuseum / teadur & kuraator)

Parima tehnoloogia eriauhind - Võlupeegel


Auhind: sTARTUp HUB liikmelisus 2ks kuuks ja Garage48 häkatoni piletid.

Eksponaat, mis pakub reaalajas oma veebikaamerast tekkiva peegelpildi stiliseerimise võimalust.

Tiimiliikmed: Tambet Matiisen (leidurihing), Anton Prokov (mobiili-/veebiäpi arendaja), Sebastian Värv (tarkvaraspetsialist), Vahur Puik (eksponaadialane nõustaja).


Futuruumi eriauhind - Juku 3000

Auhind: 1 tund Futuruumi kasutust kogu tiimile


Publiku lemmiku auhind - Julm Kana


Auhind: Ahhaa Teaduskeskuse ja Teadlaste öö poolt kutsed teadlaste öö festivali peole.

Mänguasjamuuseumi töötajate idee luua eksponaat, mis näitlikustaks üleskeeratava nokkiva kana töötamise mehaanikat.

Tiimiliikmed: Marge Pärnits (leidurihing), Marten Noorem (mehaanik), Gert Truu (elektrik).


Aplaus ja kummardus kõikidele tiimidele! TE ROKITE!



About the author

kadri tiisvelt

Kadri is the COO of Garage48 with years of experience as a hackathon organizer and community builder. She loves to create and bring together supportive environments for starting entrepreneurs who wish to make their ideas into valuable services and products. 🌸

You may also like

The Tartu Urban Space Hackathon had many firsts for Garage48
On 3-5 June, the first-ever Tartu Urban Space Hackathon took place at Lodjakoda. This was the...
Read more →
SPARTA CyberSecurity Hackathon: building solutions on the open-source software
For Garage48, the year 2022 started with a SPARTA Cyber Security Hackathon that took place on...
Read more →
SPACETECH EUROPE Online Hackathon: solving present and future challenges in space.
In cooperation with Garage48 and SpaceOn, the U.S. Embassy in Ukraine has launched the SPACET...
Read more →