Garage48 elamused ja ekspositsioonid 8 vaprat - saa tuttavaks ideede ja tiimidega.

Garage48 elamused ja ekspositsioonid 2. päeval käib SPARK HUBi ruumides usin töö. Tänast esimest kontrollipunkti tiimide töö progressi üle vaatamiseks saatis SPARK Makerlabist kostuv puidulihvija hääl ja metalli jootmise hõng. Reede õhtul moodustatud 8 tiimi on kõik jätkuvalt teel pühapäeval prototüüpide esitlemiseks.

Tegelikult hakkas häkkimine pihta juba reede õhtul ideede esitlemise ajal, kui SPARK Makerlabis ehitati kiirelt valmis esitluste tarvis mikrofoni pulti ja üldhelipulti ühendav audiokaabel, mis oli kaduma läinud ja oli vaja nullist üles ehitada. Just samalaadse entusiasmi ja loovusega on 8 tiimi oma prototüüpe ehitamas. SPARK majja on lisaks Makerlabis kasutada olevatele materjalidele kohale toodud erisuguseid vahendeid ja kaableid ning riistvara vidinaid ning projektide valmimisele annavad täna oma panuse suurepärased mentorid.

Loe lähemalt kõigi 8 tiimi ideede kohta ja saa tuttavaks tiimiliikmetega.


1. Võlupeegel 

Eksponaat, mis pakub reaalajas oma veebikaamerast tekkiva peegelpildi stiliseerimise võimalust. “Kuidas ma näeksin välja, kui mind maaliks Rembrant?”

Tiimiliikmed: Tambet Matiisen (Leidurihing), Anton Prokov (mobiili-/veebiäpi arendaja), Sebastian Värv (tarkvaraspetsialist), Vahur Puik (eksponaadialane nõustaja).


2. Juku 3000

“Meie eesmärk on lasta tulevatel põlvkondadel elavalt kogeda Eesti arvutimängude esiajalugu — 90ndate kooliarvuti JUKU peab olema kasutatav ka aastal 3000!”. Muuseumieksponaat, mis on tänapäevastest komponentidest koostatud arvutisüsteem ja pakub kuni 30 aasta taguse arvutimängu mängimise kogemust.

Tiimiliikmed: Märt Põder (Wikimedia / Tartu Häkkerikoda / leidurihing), Hain Zuppur (Võru Gümnaasium / riistvara & disain), Liis Reha (Tartu Mänguasjamuuseum / teadur & kuraator), Peeter Virk (Tartu Jaan Poska Gümnaasium / tarkvara & häkkimine), Harald Smirnov (Tartu Kutsehariduskeskus / tehnik & õpilane), Helena Grauberg (Tartu Mänguasjamuuseum / teadur & kuraator)

  3. Julm kana

    Tartu Mänguasjamuuseumi töötajate       idee luua eksponaat, mis             näitlikustaks üleskeeratava nokkiva       kana töötamise mehhaanikat.

 Tiimiliikmed: Marge Pärnits (leidurihing),  Marten Noorem (mehhaanik), Gert Truu    (elektrik).


4. Tartu tähetorn kui teadusinstrument 

Ideeks on tuua läbi tähetorni maketi maja arhitektuuriline ülesehitus kui teadusinstrument inimeseni. Tartu tähetorni maja ehitamisel on kasutatud palju nutikust, mis oli selle ehitamise järel eeskujuks teistele observatooriumitele mujal maailmas ja eksponaadi eesmärgiks on anda inimestele võimalus seda ise kogeda. 

Tiimiliikmed: Saale Tartes (leidurihing), Andres (Jaan Poska  gümnaasium / osav abiline), Martin (Jaan Poska gümnaasium / osav    abiline), Anna Libahunt (insener), Silver Muru (insener).


5. Tark Tartu

Ahhaa teaduskeskuse , Tartu linna ja Tartu Ülikool koostöös ehitatav “Targa Tartu” linna makett/eksponaat Ahhaa teaduskeskusesse.

Tegu on kahetasandilise linna maketiga, kus sõidavad autod ja trammid ja käib linnaelu. Maketi abil saab inimene tutvuda “targa linna” toimisega kasutades puutetundlikku ekraani, QR koode ja erinevaid nuppe, et läbi mängida “targa linna” kasutuslugusid targast parkimisest, elektriautode laadimisest, nutikast trammipileti ostmisest ning ilmajaamast.  

Tiimiliikmed: Marko Pirbe (leidurihing), Gudrun Vene (UI/UX disain), Rando Hinn (elektroonik), Valdur Kana (tarkvaraspetsialist), Egert Pärna (elektroonika), Liisi Metsoja (osav abiline), Jaan Tohver (elektroonika/tarkvaraspetsialist), Pelle Jakovits (serveri programmeerija).


6. Tebo

Tebo õpiveebi püsieksponaat SPARK Demo keskusesse. Eksponaadiks on chatboti põhimõttel toimiv tunnikontroll, mis käivitub liikumisanduri abil ja alustab mööduva inimesega vestlust.

Tiimiliikmed: Tõnis Kusmin (leidurihing), Kaia Tammekänd (Leidurihing), Tanel Tamm (gümnaasium / meister), Kristo-Davo Kons (gümnaasium / meister), Kristjan Mark (disainer), Luka Tsulaia(tarkvaraspetsialist/elektroonik).


7. Ampsuteadus

Muffin-eksponaat, mis seletaks loodusteaduslikke protsesse. Muffin näitlikustab, kuidas alus ja hape omavahel reageerivad ning Garage48 lõpuks valmib üks hiigelmuffin. Kui muffin on armastusega tehtud, siis on E450 ja E500 õnnelikult kokku saanud.
  

 Tiimiliikmed: Tormi Kotkas (leidurihing), Lauri Toom      (meister-abiline), Jürgen Kask (osav abiline ja     disainer), Teele Sikka (osav abiline), Sirje  Pajumägi  (osav abiline).


 8. VR Must Kast


 Masin/ruum, mis võimaldaks kogeda maksimaalset virtuaalreaalsuse kogemust - näiteks viia sind maavärina epitsentrisse ja anda sulle reaalsusele lähedane kogemus, mida kodused virtuaalreaalsuse seadmed ei võimalda.


Tiimiliikmed: Ats Kurvet (leidurihing ja VR arendaja), Liis Kuusik (mehhaanik), Martin Ernits (mehhatroonik), Gunnar Mändmets (mehhatroonik).




About the author

kadri tiisvelt

Kadri is the COO of Garage48 with years of experience as a hackathon organizer and community builder. She loves to create and bring together supportive environments for starting entrepreneurs who wish to make their ideas into valuable services and products. 🌸

You may also like

The Tartu Urban Space Hackathon had many firsts for Garage48
On 3-5 June, the first-ever Tartu Urban Space Hackathon took place at Lodjakoda. This was the...
Read more →
SPARTA CyberSecurity Hackathon: building solutions on the open-source software
For Garage48, the year 2022 started with a SPARTA Cyber Security Hackathon that took place on...
Read more →
SPACETECH EUROPE Online Hackathon: solving present and future challenges in space.
In cooperation with Garage48 and SpaceOn, the U.S. Embassy in Ukraine has launched the SPACET...
Read more →